Suomalainen verkkokauppa / 30 päivän palautusoikeus / Maksuton toimitus yli 150 € arvoisiin tilauksiin Matkahuollon Lähellä -paketilla

Kuorivaatteiden huoltaminen

Kuorivaatteiden huoltaminen

Vaellusretkelle varustautuessa kannattaa aina pelata varman päälle, erityisesti syksyisin, kun sää on usein epävakainen. Vedenpitävillä kengillä ja kuorivaatteilla teet retkeilystä mukavampaa sadekuuron yllättäessä tai mahdollisissa vesistöjen ylityksissä.

Olet varmasti joskus käsitellyt vaelluskenkiä suoja-aineella, mutta tiesitkö, että myös kuorivaatteet vaativat säännöllistä huoltoa? Kalvollisille (esim. Gore-Tex, Dry Maxx) vaatteille suunniteltu pesuaine ja kylläste parantavat vaatteen vedenpitävyyttä, hengittävyyttä ja kykyä hylkiä likaa. Säännöllisellä huoltamisella voit pidentää vaatteen käyttöikää jopa vuosilla. Retkeilyvarusteiden huoltaminen on sekä taloudellista että ekologista! Nappaa tästä vinkit onnistuneeseen pesuprosessiin.

Kuorivaatteen pesu

1. Pese kuorivaate kaikki vetoketjut ja tarrat suljettuna, oikein päin.

2. Tarkasta pesulämpötila vaatteen pesulapusta ja pesuainepurkin kyljestä. Usein 30 astetta on riittävä lämpötila hyvän lopputuloksen saamiseksi.

3. Käytä kuorivaatteen pesuun aina nestemäistä pesuainetta. Suosittelemme käyttämään erityisesti kuorivaatteen pesuun tarkoitettua ainetta, sillä tavallinen pesuaine saattaa olla liian voimakas ja vaurioittaa kuorivaatteen pintaa. Hyvä vaihtoehto pesuaineeksi on esimerkiksi Grangersin Performance Wash. Noudata tarkasti pesuaineen annosteluohjetta.

4. Älä käytä huuhtelu- tai valkaisuainetta kuorivaatteiden pesussa, sillä nämä pilaavat vaatteen kalvon. Parhaan lopputuloksen saamiseksi, puhdista pesukone huuhtelu- ja valkaisuaineen jäämistä ennen retkeilyvaatteiden pesua.

5. Huolehdi, että vaate on huuhdottu huolellisesti! Voit huuhdella vaatteen vaikka käsin, tai käyttää pesukoneen lisähuuhtelua.

6. Älä käytä pesuohjelmassa linkousta, anna vaatteen kuivua tasolla tai leveässä henkarissa riippuen.

Kuorivaatteiden kyllästäminen

Pesun lisäksi kuorivaate kannattaa kyllästää säännöllisesti. Kyllästystä ei välttämättä tarvitse tehdä joka pesun jälkeen, huomaat kyllästystarpeen viimeistään siitä, että vesi ei enää helmeile vaatteen pinnalla. Kyllästettä on olemassa sekä suihkutettavana että pestävänä versiona. Kylläste lisätään aina puhtaaseen, vastapestyyn vaatteeseen.

Suihkutettava kylläste suihkutetaan yleensä märälle kankaalle, noin 15 cm etäisyydeltä. Varmista, että olet suihkuttanut huolellisesti joka kohtaan. Parin minuutin kuluttua pyyhi ylimääräinen, valuva aine vaatteen pinnalta kostealla rätillä ja anna kuivua kunnolla. 

Pestävä kylläste lisätään nimensä mukaisesti pyykinpesukoneeseen, EI kuitenkaan samalla kertaa pesuaineen kanssa, vaan erilliseen pesuohjelmaan. Noudata pakkauksen annosteluohjetta ja anna pesuohjelman mennä normaalisti loppuun asti (sisältäen huuhtelun). Kuivata vaate pesun jälkeen joko narulla tai hoito-ohjeen salliessa kuivausrummussa miedolla lämmöllä. Kuivausrummussa kannattaa käyttää pesupussia, joka suojaa vaatteen pintaa mekaaniselta hankaukselta. Huomioi, että liian kuuma lämpötila voi vaurioittaa vaatteen kalvoa. 

Kumpi valita, suihkutettava vai pestävä kylläste? Jos vaatteessa on vuori, valitse suihkutettava kylläste. Pestävä kylläste leviää pesuveden mukana koko vaatteen alalle, myös vuorikankaaseen, ja saattaa silloin pilata kankaan hengittävyyden. Pestävän kyllästeen etuna on, että se leviää tasaisesti joka kohtaan ja lopputuloksesta tulee saumaton. Suihkutettavaa ainetta on puolestaan helppo  annostella enemmän sellaisille alueille, jotka joutuvat suuremman kulutuksen kohteeksi (esim. takissa hartioihin repun olkaviilekkeiden alueelle tai housuissa takapuoleen). 

Lämpökäsittely

Pesun ja kyllästämisen jälkeen kuorelliselle vaatteelle suositellaan lämpökäsittelyä. Kaikki kyllästeaineet eivät vaadi lämpökäsittelyä toimiakseen, mutta lämpö aktivoi pintakankaan vettä hylkivän DWR-käsittelyn toimimaan tehokkaammin. Lämpökäsittelyn voi tehdä pitämällä vaatetta muutaman minuutin lämpimässä kuivauskaapissa, kuivausrummussa (pesuohjeen salliessa) tai silittämällä miedolla lämmöllä. Jos silität vaatteen, muista suojata se asettamalla pyyhe silitysraudan ja vaatteen väliin. 


Valikoimastamme löydät runsaasti eri materiaaleille sopivia pesu- ja hoitotuotteita. Koko huoltotuotteiden valikoiman löydät tästä.Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.