Suomalainen verkkokauppa / 30 päivän palautusoikeus / Maksuton toimitus yli 150 € arvoisiin tilauksiin Matkahuollon Lähellä -paketilla

Käsisiteiden käyttö nyrkkeilyhanskojen alla – miten ja miksi?

Käsisiteiden käyttö nyrkkeilyhanskojen alla – miten ja miksi?

Kun lyödään kovaa, pelkät nyrkkeilyhanskat eivät aina riitä suojaamaan käsiä tarpeeksi. Käsisiteiden tarkoituksena on tukea ranteita, sormia ja rystysiä lyönnissä, sekä suojata käden luita ja niveliä lyöntien aiheuttamalta tärähtelyltä. Usein erehdytään ajattelemaan, että käsisiteiden on tarkoitus pehmustaa rystysiä – se on nyrkkeilyhanskojen tehtävä. Käsiside pitää käden luut ja nivelet tiukkana pakettina, jolloin tärähdys jakautuu paremmin koko käden alueelle. Näin sormet eivät myöskään pääse painautumaan kämmeniin, rystyset liikkumaan sijoiltaan, tai peukalo vääntymään sivulle. Suojaamisen lisäksi käsisiteet saavat nyrkkeilyhanskat istumaan käsiin paremmin. Käsisiteitä tulisi käyttää aina nyrkkeilyä, vapaaottelua tai muita kamppalulajeja treenatessa, mutta erityisesti silloin kun käytetään kovimpia lyöntitehoja. Jotkut tykkäävät käyttää käsisiteitä myös yksilötreeneissä, mm. varjonyrkkeilyssä, sillä se tuo ryhtiä käden asentoon ja auttaa jäljittelemään oikeaa lyöntitekniikkaa.

Käsisiteet ovat yleensä noin 4–5 cm leveät, pituus voi vaihdella kolmesta metristä jopa viiteen metriin. Sopiva pituus riippuu mm. käsien koosta ja omista mieltymyksistä. Oikean pituuden löydät parhaiten kokeilemalla. Pitkät siteet voidaan kääriä suojaamaan käsiä suuremmalta alueelta. Osassa siteistä on tarrakiinnitys, ja peukalosilmukka sitomisen helpottamiseksi. 

Vaihtoehtoisesti käsisiteiden tilalla voidaan käyttää erilaisia alus-/sisähanskoja. Sisähanskat toimivat hyvin esimerkiksi lyhyemmillä treeneillä, jolloin aikaa siteiden käärimiseen ei juuri ole. Osa nyrkkeilijöistä käyttää sisähanskoja lisänä käsisiteiden päällä, mutta tämä riippuu myös nyrkkeilyhanskojesi koosta. 

Joustavat vai joustamattomat käsisiteet?

Yleisimmin käsisiteet valmistetaan puuvillasta, johon saatetaan sekoittaa muita materiaaleja, kuten nylonia, tuomaan joustoa. Joustavat siteet istuvat käteen hieman tiukemmin ja tuovat käden luita ja jänteitä voimakkaammin lähemmäs toisiaan. Joustaviin siteisiin saatat toisinaan törmätä myös nimellä ”Meksikolaiset käsisiteet”. Joustavien siteiden kanssa tulee olla tarkkana siinä, ettei niitä kiristä liian tiukalle, jolloin veri ei pääse kiertämään käsissä kunnolla. Joustamattomien siteiden kanssa tätä ongelmaa ei ole. Joustamattoman siteet ovat usein (eivät kuitenkaan aina) tehty hieman paksummasta materiaalista.

Ammattimaiset nyrkkeilijät käyttävät useammin joustavia siteitä, ja joustamattomat ovat suositumpia aloittelijoiden keskuudessa. Tämä on kuitenkin täysin makukysymys, eli molemmat tarjoavat käsille erinomaisen suojan. Jopa kilpailuissa hyväksytään kummat tahansa.

Huoltaminen

Hyvästä tuuletuksesta huolimatta, käden hikoilevat aina nyrkkeilytreenin aikana. Siksi käsisiteet olisi hyvä pestä jokaisen käyttökerran jälkeen. Tämä auttaa pitämään myös nyrkkeilyhanskat raikkaina pitkään. Aktiivisille treenaajille suosittelemme muutaman parin hankkimista, jolloin ehdit hyvin huoltamaan käsisiteet käyttökertojen välissä. Useimmat käsisiteet voidaan pestä normaalin pyykin seassa, miedolla pesuaineella. Noudata kuitenkin aina siteiden mukana tulevaa pesuohjetta.

Huom! Anna siteiden kuivua kunnolla ennen käyttöä, tämä pidentää sekä niiden että hanskojen elinikää. Kosteiden käsisiteiden käyttö aiheuttaa nopeasti bakteerien leviämisen nyrkkeilyhanskojen sisällä. 

Kuinka sitoa käsisiteet?

Käsisiteiden käärimiseen on olemassa useita erilaisia menetelmiä. Pääasia on, että side suojaa 4 aluetta: ranteen, rystyset, peukalon ja sormien välit. Jälleen kerran, harjoitus tekee mestarin!  Alla olevalla videolla näytetään yksi helppo tapa käsisiteiden käärimiseen, josta voit ottaa vinkkejä. Valikoimassamme olevat käsisiteet löydät täältä.

Mikäli sinulla heräsi lisäkysymyksiä, voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme soittamalla 050 466 7269 (arkisin klo 8–18) tai laittamalla viestiä osoitteeseen asiakaspalvelu@treenikamat.fi.

 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.