Fast international deliveries / Awesome customer service / Care about ethics & ecology / Great selection

Teltan valinta: Opas retkeilijöille ja seikkailijoille.

Teltan valinta: Opas retkeilijöille ja seikkailijoille.

Retkeily ja telttailu tarjoavat upeita mahdollisuuksia kokea luontoa ja nauttia unista raikkaassa ulkoilmassa. Olitpa sitten aloitteleva retkeilijä tai kokenut seikkailija, yksi tärkeimmistä varusteista, johon sinun kannattaa panostaa, on kunnon teltta. Teltan valinta voi vaikuttaa siihen, miten mukava ja turvallinen retkestäsi tulee, joten on tärkeää ottaa huomioon joitain keskeisiä tekijöitä ennen päätöksentekoa. Tässä oppaassa käymme läpi teltan valintaan liittyviä tärkeitä seikkoja.


Käyttötarkoitus

Ensimmäinen asia, jonka sinun tulee selvittää, on teltan käyttötarkoitus. Onko tarkoituksesi tehdä pitkiä vaellusretkiä, leiriytyä perheen kanssa vai suunnata eksoottisemmille seikkailuille? Erilaiset teltat on suunniteltu eri tarkoituksiin, joten määrittele tarpeesi selkeästi ennen ostamista. 


Koko ja paino

Seuraavaksi sinun tulee harkita teltan kokoa ja painoa. Tämä on tietenkin vahvasti linkitettynä edelliseen kohtaan, eli käyttötarkoitukseen. Jos suunnittelet pitkiä vaelluksia yksin tai kahden hengen porukassa, kevyt ja kompakti teltta on suositeltava valinta. Tässä tapauksessa suosittelemme myös harkitsemaan pieneen tilaan pakkautuvaa riippumattoa!  Perheleireilyyn sekä sellaisiin tilanteisiin, joissa autolla pääsee ajamaan leiriytymispaikan lähelle, suurempi ja painavampi teltta voi olla hyvä vaihtoehto. 

Myös teltassa käytetyt materiaalit vaikuttavat oleellisesti sen painoon, eli kaksi saman kokoista telttaa voi painaa selkeästi eri verran. Muista siis tehdä vertailua.


Sääolosuhteet

Mieti, millaisissa sääolosuhteissa aiot käyttää telttaa. Teltat luokitellaan syystä kesäkäyttöön, kolmen vuodenajan käyttöön sekä talvikäyttöön sopiviksi. Valitse teltta, joka varmasti tarjoaa tarvittavan suojan sateelta, tuulelta ja kylmyydeltä. Suomen olosuhteissa sää saattaa hyvinkin yllättää, joten usein on tarpeellista varustautua vedenpitävällä teltalla. Tällä asialla ei kannata leikkiä, sillä tavaroiden ja makuupussin kastuessa ne eivät enää lämmitä, ja silloin paleltumisen riski kasvaa. 

Teltan vesipilariarvo on mittari, joka kuvaa telttakankaan vedenpitävyyttä. Se ilmaisee, kuinka paljon veden painetta teltan kangas kestää ennen kuin vesi alkaa tunkeutua sen läpi. Vesipilariarvo mitataan millimetreinä (mm). Mikäli teltan vesipilariarvo on korkea, esimerkiksi yli 3000 mm, se tarkoittaa, että telttakangas on hyvin vedenpitävä ja kestää pitkään sateessa tai kosteissa olosuhteissa. 1500 mm arvo tarkoittaa, että teltta kestää kevyttä sadetta tai tihuttelua, mutta ei välttämättä läpi yön jatkuvaa sadetta. 

Vesipilariarvo ei kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva tekijä, teltan saumojen oikea käsittely, hyvä pystytys ja asianmukaiset suojaustoimenpiteet ovat myös tärkeitä vedenpitävyyden kannalta.


Rakenne ja pystytys

Teltan rakenne ja pystytysjärjestelmä vaikuttavat sen vakauteen ja käytön helppouteen. Kupoliteltat ovat yleensä helppoja pystyttää ja ne tarjoavat hyvän tuulenkestävyyden. Tunneliteltat puolestaan tarjoavat enemmän tilaa, mutta ne voivat olla hieman haastavampia pystyttää, sillä ne tarvitsevat tuekseen maakiiloja. 

Kaikista vaivattomin vaihtoehto on pop-up teltta, joka pystyttyy itsestään, kun pakkaus avataan. Pop-up teltan pakkaus on kuitenkin usein hieman suurempi, ja se sopii siksi kohteisiin, joihin pääsee lähelle autolla tai muulla kulkuneuvolla. 


Materiaalit ja kestävyys

Laadukkaat materiaalit tekevät teltasta kestävän ja pitkäikäisen. Tarkista, että teltassa on vahvistetut saumat ja hyvä vesitiiviys. Teltan ulko- ja sisäkankaan tulee olla kestäviä ja tarpeeksi tukevia. Hyöteisverkko on lähestulkoon pakollinen varuste, jotta telttaa saa tarvittaessa tuuletettua. Kiinnitä huomiota teltan lattian kestävyyteen, erityisesti silloin, kun suunnittelet telttailua kivikkoisessa maastossa.


Hinta ja budjetti

Telttojen hinnat voivat vaihdella huomattavasti. Aseta budjetti ja harkitse, kuinka paljon olet valmis sijoittamaan telttaan. Muista kuitenkin, että hyvälaatuinen teltta kestää useita vuosia ja tarjoaa parempaa suojausta ja mukavuutta, joten se voi olla pitkällä aikavälillä sijoituksen arvoinen. Kannattaa myös pohtia sitä kuinka usein käytät telttaa, jos retkeilet lähes joka viikonloppu, yhden käyttökerran hinta laskee pieneksi myös kalliimmalla teltalla. Kerran kesässä telttaileva pärjää todennäköisesti halvemmalla vaihtoehdolla.


Teltan valinta voi tuntua haastavalta tehtävältä, mutta kun otat huomioon nämä keskeiset tekijät ja tutkit eri vaihtoehtoja, voit tehdä hyvin perustellun päätöksen. Muista myös, että teltta on sijoitus retkeilykokemukseesi, joten panosta laatuun ja mukavuuteen. Hyvä teltta tarjoaa suojaa ja mukavuutta luonnossa vietettyjen öiden aikana ja tekee retkeilystä entistä nautinnollisempaa. Telttavalikoimaamme pääset selaamaan tästä ja kaikki retkeilytarvikkeemme löydät tästä linkistä.

Apua teltan valintaan saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme. Meidät tavoitat sähköpostilla asiakaspalvelu@treenikamat.fi tai numerosta 050 466 7269 (ark. 10-18).


Comments

Sign in in order to write a comment