Fast international deliveries / Awesome customer service / Care about ethics & ecology / Great selection

Opas nyrkkeilyhanskojen valintaan – kuinka löytää sopiva koko ja malli?

Opas nyrkkeilyhanskojen valintaan – kuinka löytää sopiva koko ja malli?

Nyrkkeilyharrastuksen aloittaessa tulee nopeasti eteen omien hanskojen hankinta. Ensikertalaiset pääsevät kokeilemaan hanskoja nyrkkeilysaleilla, mutta ergonomia- ja hygieniasyistä omat hanskat ovat aina paras ratkaisu harrastusta jatkaville. Oikeanlaiset hanskat tekevät harrastamisesta sekä mukavaa että turvallista. Vääränlaisten hanskojen käyttö voi puolestaan aiheuttaa ongelmia lyöntitekniikassa, ja sen myötä rasittaa käsiä väärällä tavalla. Aloittelevalle nyrkkeilijälle hanskojen valinta voi tuntua aluksi haastavalta – mistä oikein pitäisi lähteä liikkeelle? 

Tehtävääsi helpottaaksemme, kokosimme yhteen pääkohdat, jotka ainakin kannatta ottaa huomioon ennen hanskojen klikkaamista ostoskoriin. 

Käyttötarkoitus

Hanskojen valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle suunnitellusta käyttötarkoituksesta. Mieti missä aiot hanskoja käyttää, mihin tarkoitukseen ja kuinka usein? Nyrkkeilyhanskat jaotellaan karkeasti säkkihanskoihin, sparraushanskoihin ja otteluhanskoihin. Mutta mikä näillä sitten on erona? 

Säkkihanskaa käytetään nimensä mukaisesti nyrkkeilysäkin lyömiseen. Hanskan muotoilu on suunniteltu torjumaan iskuja ja vähentämään tiiviin säkin lyönnistä aiheutuvaa tärähtelyä. Hyvä säkkihanska tukee oikean lyöntitekniikan löytämistä ja antaa myös anteeksi useimmat tekniikkavirheet. Säkkihanskoja kutsutaan toisinaan myös yleisnimellä nyrkkeilyhanskat, ja ne soveltuvatkin useimmiten loistavasti myös pistaritreeneihin, kuntonyrkkeilyyn ja jopa kevyeen sparraukseen, mikäli pehmustetta on riittävästi.

Sparraushanska on suunniteltu treenikaverin kanssa harjoitteluun, eli otteluharjoitteluun. Sparraushanskassa on reilusti pehmustetta, jotta lyönnit eivät vahingoittaisi treenikaveria, tai nyrkkeilijän omia käsiä. Sparraushanskan pehmuste on säkkihanskaa pehmeämpi, ja jaettu optimaalisesti niin, että se vie iskulta terävimmän kärjen. Sparraushanskan osuma-alueella ei saa olla saumoja tai ompeleita, sillä ne voisivat aiheuttaa vastustajalle ikäviä haavoja. 

Jako käyttötarkoitusten välillä ei kuitenkaan ole aina täysin suoraviivainen, monet treenihanskat sopivat hyvin sekä kevyeen sparrailuun että säkkityöskentelyyn. Harrastelijalle riittää yleensä yhdet hyvät yleishanskat, kun taas tavoitteellisen treenaajan tulisi hankkia omat hanskat eri käyttötarkoituksiin. 

Kilpahanskat, tai otteluhanskat, ovat rakenteeltaan kaikista kevyimmät, jotta ne eivät hidastaisi ottelijan liikkeitä. Ammattitason kilpahanskoissa käsien suojaus ei kuitenkaan ole optimaalinen, eikä niitä siksi tulisi käyttää treenikäytössä. Kilpahanskojen pehmuste on muita tiiviimpi ja ohuempi, jotta ottelija voi hyökätä mahdollisimman nopeasti ja terävästi. 

Koko ja paino

Nyrkkeilyhanskan koko määritellään niiden painon mukaan: mitä painavampi hanska, sen enemmän pehmustetta. Painavampi nyrkkeilyhanska tarkoittaa siis enemmän suojaa kädelle, mutta myös hitaampia lyöntejä ja enemmän rasitusta lihaksille. Tekniikkatreeneissä voidaan käyttää kevyempiä hanskoja, jolloin kädet eivät väsy yhtä nopeasti.  Aloittelijan on hyvä valita suojaavammat (painavammat) nyrkkeilyhanskat, ja siirtyä kevyempiin sitä mukaa kun tekniikka kehittyy. 

Nyrkkeilyhanskan koko ilmoitetaan unsseina, jonka lyhenne on oz. Yksi unssi on 28,35 grammaa. Tyypillisesti hanskakoot vaihtelevat 8–18 oz käyttötarkoituksesta riippuen. Junioreiden hanskat voivat olla kokoa 4, 6, 8 tai 10 oz.

  • Säkkityöskentelyyn suositellaan noin 8–12 unssin painoisia hanskoja. Yleisin koko miehille on 10 oz ja naisille 8 oz.
  • Sparraushanskoiksi suositellaan 12–18 unssin painoisia hanskoja. Kevyemmillä hanskoilla sparratessa tulisi käyttää lisäsuojana nyrkkeilykypärää. Miehille yleisin sparrihanskan koko on 16 oz ja naisille 14 oz.
  • Kilpailuissa käytetään yleensä 8–12 unssia painavia hanskoja, ottelijan koosta ja sarjasta riippuen.

Myös nyrkkeilijän oma paino vaikuttaa oleellisesti hanskakoon valintaan. Valmistajat toimittavat usein kokotaulukon, jossa ilmoitetaan nyrkkeilijän painoa vastaava ihanteellinen hanskakoko, ja tästä onkin hyvä lähteä liikkeelle. 

Loppujen lopuksi löydät itsellesi sopivat hanskat vasta niitä sovittamalla. Nyrkkeilyhanskan tulisi istua napakasti, mutta ne eivät kuitenkaan saa puristaa. Muista sovittaa hanskoja aina käsisiteiden tai alushanskojen kanssa, jos aiot sellaisia käyttää! Lue lisää käsisiteiden käytöstä täältä.

Materiaali

Etsitkö edullisia nyrkkeilyhanskoja? Vai haluatko, että hanskat kestävät käytössä vuosia? Hanskojen käyttöikä, mukavuus ja hinta määräytyvät pitkälti niissä käytettyjen materiaalien mukaan.

Perinteisesti nyrkkeilyhanskoja on tehty joko nahasta tai vinyylistä. Nykyään synteettisiä materiaaleja on kuitenkin kehitetty valtavasti lisää, ja niiden ominaisuudet yltävät jopa nahkahanskojen tasolle. Synteettisten materiaalien etuina pidetään erityisesti edullisempaa hintaa sekä vegaanisuutta. Ehkä yleisimmin käytetty synteettinen materiaali on polyuretaani eli PU. Polyuretaanista valmistettu keinonahka muistuttaa sekä ulkonäöltään että ominaisuuksiltaan hyvin pitkälti aitoa nahkaa. Polyuretaanista valmistetut hanskat ovat usein erittäin kestäviä ja laadukkaita. Nyrkkeilyvarusteiden valmistajat saattavat markkinoivat omia synteettisiä materiaalejaan erilaisilla nahkaan viittaavilla kauppanimillä, jotka eivät nimestään huolimatta ole aitoa nahkaa. Tässä kannattaa siis olla tarkkana, mikäli kiikarissa on aidot nahkahanskat!

Aidot, nahkaiset nyrkkeilyhanskat vakuuttavat mukavuudellaan. Nahka mukautuu ajan saatossa käyttäjän käteen sopivaksi, ja tarjoaa siten ensiluokkaisen istuvuuden. Aito nahka on synteettisiä materiaaleja hieman hintavampaa, mutta ehdottomasti sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin käyttöiässään. Oikein hoidettuna nahkahanskat kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä. Joissakin hanskoissa on yhdistetty materiaaleja niin, että pintapuoli on lehmännahkaa, mutta kämmenpuolella on hengittävämpää, synteettistä materiaalia. 

Hanskojen pehmusteessa käytetään erilaisia vaahtomuovisekoituksia, solukumiyhdisteitä, älygeelipehmusteita tai hevosen jouhia. Hevosen jouhet ovat ekologinen ja pitkäikäinen valinta, mutta suojaavat käsiä synteettisiä materiaaleja vähemmän. 

Kiinnitys

Ammattitason nyrkkeilyhanskoissa on pääsääntöisesti nauhakiinnitys. Nauhat tarjoavat paremman istuvuuden ja rannetuen, mutta edellyttävät sitä, että joku sitoo ja aukaisee nauhat joka kerta nyrkkeilijän puolesta. Tästä syystä harrastetason nyrkkeilyhanskoissa on yleisimmin tarrakiinnitys. Tarranauha on helppo ja nopea kiristää itse, tarjoaa lähes yhtä hyvän rannetuen, ja onkin siksi lyömätön valinta kaikille harrastajille. 

Väri ja tyyli

Hanskojen värillä ei ole merkitystä nyrkkeilysuorituksen kannalta. Suosittelemme valitsemaan omaan persoonaan ja mieltymyksiin sopivat treenivälineet, jotka tuovat itselle hyvää fiilistä ja lisäboostia treeniin. Muista kuitenkin varmistaa, että listan aiemmat kohdat on tarkistettu ensin, ja väri on vasta viimeinen valintaan vaikuttava kriteeri. Mukavuus ja turvallisuus ennen kaikkea!

 

Pääset tutustumaan koko nyrkkeilyhanskavalikoimaamme tästä.

Hanskojen valinnassa kannattaa mahdollisuuksien mukaan konsultoida omaa nyrkkeilyvalmentajaa. Tarvittaessa voit myös kysyä lisää vinkkejä asiakaspalvelustamme puh. 050 466 7269 (arkisin klo 8–18) tai asiakaspalvelu@treenikamat.fi

Comments

Sign in in order to write a comment